Πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι το εργαλείο του σώματος για την πρόληψη ή τον περιορισμό της λοίμωξης. Χωρίς αυτό, το σώμα δεν θα μπορούσε να αντέξει τις επιθέσεις από βακτήρια, ιούς, παράσιτα και πολλά άλλα.
Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από ένα τεράστιο δίκτυο κυττάρων, οργάνων, πρωτεϊνών και ιστών σε όλο το σώμα.
Ένα πλήρως λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να διακρίνει τον υγιή ιστό από ανεπιθύμητες ουσίες. Εάν ανιχνεύσει μια ανεπιθύμητη ουσία, θα τοποθετήσει μια ανοσοαπόκριση – μια πολύπλοκη επίθεση για την προστασία του σώματος από τους εισβολείς. Αναγνωρίζει και αφαιρεί τα νεκρά και ελαττωματικά κύτταρα.
Το ανοσοποιητικό σύστημα δεν το κάνει πάντα σωστό. Μερικές φορές, για παράδειγμα, δεν είναι σε θέση να πολεμήσει αποτελεσματικά επειδή ένα άτομο έχει μια κατάσταση υγείας ή χρειάζεται ορισμένα φάρμακα που επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος.
Σε αυτοάνοσες ασθένειες και αλλεργίες, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται λανθασμένα τον υγιή ιστό ως ανθυγιεινό και ξεκινά μια περιττή επίθεση, οδηγώντας σε άβολα και μερικές φορές επικίνδυνα συμπτώματα.
Αυτό το άρθρο θα εξετάσει μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά του ανοσοποιητικού συστήματος και πώς υπερασπίζονται το σώμα από παθογόνους παράγοντες και άλλους εισβολείς. Θα εξετάσει επίσης προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το ανοσοποιητικό σύστημα
Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από μια σειρά εξαρτημάτων, συμπεριλαμβανομένων:
- Λευκά αιμοσφαίρια (λευκοκύτταρα)
- < Ο σπλήνας
- Ο μυελός των οστών
- Το λεμφικό σύστημα
- Ο θύμος
- Οι αμυγδαλές, τα αδενοειδή και το προσάρτημα
Τα λευκά αιμοσφαίρια κυκλοφορούν στο αίμα και τα λεμφικά αγγεία.
Το λεμφικό σύστημα σχηματίζει ένα δίκτυο παρόμοιο με τα αιμοφόρα αγγεία. Φέρνει μια ουσία που ονομάζεται Lymph αντί για αίμα. Το Lymph είναι ένα υγρό που μεταφέρει κύτταρα που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σε περιοχές που τις χρειάζονται.
Τα λευκά αιμοσφαίρια αναζητούν συνεχώς παθογόνα. Όταν βρίσκουν ένα, αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται και στέλνουν σήματα σε άλλους τύπους κυττάρων για να κάνουν το ίδιο.
Το σώμα αποθηκεύει λευκά αιμοσφαίρια σε διαφορετικά μέρη, γνωστά ως λεμφοειδή όργανα.
Περιλαμβάνουν:
- Ο θύμος: ένας αδένας πίσω από το στήθος, όπου τα λευκά αιμοσφαίρια γνωστά ως λεμφοκύτταρα ωριμάζουν.
- Η σπλήνα: ένα όργανο στην επάνω αριστερά αριστερά της κοιλιάς όπου συγκεντρώνονται και εργάζονται τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Μυελός των οστών: μαλακός ιστός στο κέντρο των οστών που παράγει κόκκινα και λευκά αιμοσφαίρια.
- Λεμφοί: Αυτοί είναι μικροί, σχήματος φασολιών σε όλο το σώμα, ειδικά στο λαιμό, τα μασχάλες, τη βουβωνική χώρα και την κοιλιά. Συνδέονται μέσω λεμφικών αγγειών. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος συγκεντρώνονται σε λεμφαδένες και αντιδρούν όταν υπάρχουν αντιγόνα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο.
- Οι αμυγδαλές, τα αδενοειδή και το προσάρτημα: Αυτές είναι πύλες για παθογόνα για να εισέλθουν στο σώμα, οπότε ο λεμφοειδής ιστός είναι επίσης εκεί.
Τι σημαίνει ένας υψηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων;
Πώς λειτουργεί μια ανοσοαπόκριση
Το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνει υγιή από ανθυγιεινά κύτταρα και ιστό για να εργάζεται αποτελεσματικά. Αυτό το κάνει αναγνωρίζοντας τα σήματα που ονομάζονται Damps-που σχετίζονται με τον κίνδυνο μοριακά πρότυπα.
Η βλάβη των κυττάρων μπορεί να υπάρχει για πολλούς λόγους, όπως: Το Sting
Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανοσοαπόκριση.
Σε πολλές περιπτώσεις, ένα αντιγόνο είναι ένα βακτήριο, μύκητας, ιός, τοξίνη ή ξένο σώμα. Αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα κελί που είναι ελαττωματικό ή νεκρό.
Το ανοσοποιητικό σύστημα ανιχνεύει μοριακά πρότυπα που σχετίζονται με παθογόνα-Pamps-στο αντιγόνο. Με αυτόν τον τρόπο, διάφορα μέρη του συστήματος αναγνωρίζουν το αντιγόνο ως εισβολέα και ξεκινούν μια επίθεση.
Τι είναι μια δοκιμή αντιγόνου;
Τύποι λευκών αιμοσφαιρίων
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι λευκοκυττάρων ή λευκά αιμοσφαίρια:
1. Φαγοκύτταρα
Αυτά Τα κύτταρα περιβάλλουν και απορροφούν παθογόνα και τα διασπώνται, τα τρώνε αποτελεσματικά.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι, συμπεριλαμβανομένων:
- ουδετερόφιλα: αυτά είναι επίσης γνωστά ως κοκκιοκύτταρα και παρέχουν μια πρώιμη ανταπόκριση στη φλεγμονή. Σκοτώνουν παθογόνα αλλά και πεθαίνουν ως αποτέλεσμα.
- Μακροφάγα: Αυτά καθαρίζουν μετά από μια απάντηση. Αφαιρένουν τα παθογόνα, τα νεκρά ουδετερόφιλα και άλλα συντρίμμια.
- δενδριτικά κύτταρα: Αυτά ενεργοποιούν την ανοσοαπόκριση και βοηθούν τα μικρόβια και τους άλλους εισβολείς.
- Μονοκύτταρα: Αυτά μπορούν να διαφοροποιηθούν σε δενδριτικά κύτταρα και μακροφάγα, όπως απαιτείται.
- Κύτταρα ιστιοκυττάρων: Αυτά ενεργοποιούν μια ανοσοαπόκριση όταν ανιχνεύουν ένα αντιγόνο.
2. Λεμφοκύτταρα
Τα λεμφοκύτταρα βοηθούν το σώμα να θυμάται τους προηγούμενους εισβολείς και να τα αναγνωρίσει αν επιστρέψουν στην επίθεση ξανά.
Τα λεμφοκύτταρα ξεκινούν τη ζωή τους στο μυελό των οστών. Μερικοί παραμένουν στο μυελό και εξελίσσονται σε Β λεμφοκύτταρα (Β κύτταρα). Άλλοι ταξιδεύουν στον θύμο και γίνονται Τ λεμφοκύτταρα (Τ κύτταρα). Αυτοί οι δύο τύποι κυττάρων έχουν διαφορετικούς ρόλους.
Β λεμφοκύτταρα παράγουν αντισώματα και βοηθούν να ειδοποιήσουν τα Τ λεμφοκύτταρα. Τα Τ λεμφοκύτταρα καταστρέφουν τα συμβιβασμένα κύτταρα στο σώμα και βοηθούν στην προειδοποίηση άλλων λευκοκυττάρων.
Κύτταρα φυσικού δολοφόνου (NK) είναι επίσης λεμφοκύτταρα. Τα κύτταρα NK αναγνωρίζουν και καταστρέφουν κύτταρα που περιέχουν ιό.
Τι σημαίνουν τα χαμηλά επίπεδα λεμφοκυττάρων;
Ο ρόλος των λεμφοκυττάρων Β
Μόλις Β λεμφοκύτταρα εντοπίζουν το αντιγόνο (γεννήτριες αντισωμάτων), αρχίζουν να εκκρίνουν αντισώματα. Τα αντισώματα είναι ειδικές πρωτεΐνες που κλειδώνουν σε συγκεκριμένα αντιγόνα.
Κάθε Β κύτταρο κάνει ένα συγκεκριμένο αντίσωμα. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να κάνει ένα αντίσωμα έναντι των βακτηρίων που προκαλούν πνευμονία και ένα άλλο μπορεί να αναγνωρίσει τον κοινό κρύο ιό.
Τα αντισώματα αποτελούν μέρος μιας μεγάλης οικογένειας χημικών ουσιών που ονομάζονται ανοσοσφαιρίνες, οι οποίες παίζουν πολλούς ρόλους στην ανοσοαπόκριση:
- και να τα αντιμετωπίσουν
- Igm ειδικεύεται στη θανάτωση βακτηρίων
- Ενάντια στα παράσιτα και παίζει ρόλο στις αλλεργίες
- Η Igd παραμένει δεσμευμένη σε Β λεμφοκύτταρα, βοηθώντας τους να ξεκινήσουν την ανοσοαπόκριση
Τα αντισώματα κλειδώ – το σηματοδοτούν μόνο για θάνατο. Η δολοφονία είναι η δουλειά άλλων κυττάρων, όπως τα φαγοκύτταρα.
Ο ρόλος των Τ λεμφοκυττάρων
Υπάρχουν ξεχωριστές τύποι Τ λεμφοκυττάρων ή Τ κυττάρων.
Βοηθοί Τ κύτταρα (ΤΗ κύτταρα) συντονίζουν την ανοσοαπόκριση. Μερικοί επικοινωνεί με άλλα κύτταρα και ορισμένα διεγείρουν τα Β κύτταρα για να παράγουν περισσότερα αντισώματα. Άλλοι προσελκύουν περισσότερα Τ κύτταρα ή φαγοκύτταρα που τρώνε κυττάρων.
Κύτταρα Killer (κυτταροτοξικά Τ λεμφοκύτταρα) επιτίθενται σε άλλα κύτταρα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την καταπολέμηση των ιών. Λειτουργούν αναγνωρίζοντας μικρά μέρη του ιού στο εξωτερικό των μολυσμένων κυττάρων και καταστρέφοντας τα μολυσμένα κύτταρα.
Ο ρόλος των φυσικών κυττάρων δολοφόνων
επίσης ένας τύπος λεμφοκυττάρων, αυτά περιέχουν κόκκους με ισχυρές χημικές ουσίες. Είναι χρήσιμα για την επίθεση σε πολλούς τύπους ανεπιθύμητων κυττάρων.
ανοσία
Συνολικά, το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται ισχυρότερη στην έκθεση σε διαφορετικά παθογόνα. Με την ενηλικίωση, οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν έκθεση σε μια σειρά παθογόνων και αναπτύχθηκαν MOΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.
Μόλις το σώμα παράγει ένα αντίσωμα, διατηρεί ένα αντίγραφο έτσι ώστε εάν το ίδιο αντιγόνο εμφανιστεί και πάλι, το σώμα μπορεί να το αντιμετωπίσει πιο γρήγορα.
Ορισμένες ασθένειες, όπως η ιλαρά, μπορεί να είναι σοβαρές αν συμβούν, γι ‘αυτό οι ειδικοί προτείνουν τον εμβολιασμό. Εάν ένα άτομο έχει το εμβόλιο ιλαράς, είναι απίθανο να πάρει την ασθένεια.
Εάν ένα μη εμβολιασμένο άτομο έχει μια ιλαρά μία φορά, είναι επίσης σπάνιο να το ξανακάνετε. Και στις δύο περιπτώσεις, το σώμα αποθηκεύει ένα αντίσωμα ιλαράς. Το αντίσωμα είναι έτοιμο να καταστρέψει τον ιό την επόμενη φορά που εμφανίζεται. Αυτό ονομάζεται ασυλία.
Υπάρχουν τρεις τύποι ανοσίας στους ανθρώπους:
έμφυτη ανοσία
Οι άνθρωποι γεννιούνται με κάποιο επίπεδο ασυλίας που θα επιτεθεί στους εισβολείς από την πρώτη μέρα.
Αυτή η έμφυτη ανοσία περιλαμβάνει τα εξωτερικά εμπόδια του σώματός μας – την πρώτη γραμμή άμυνας έναντι των παθογόνων – όπως το δέρμα και οι βλεννώδεις μεμβράνες του λαιμού και του εντέρου.
Αυτή η απάντηση είναι γενική και μη ειδική.
Εάν τα παθογόνα καταφέρνουν να παρακάμψουν το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα, οι μακροφάγοι θα τους επιτεθούν. Οι μακροφάγοι θα παράγουν επίσης ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες αυξάνουν την φλεγμονώδη απόκριση.
προσαρμοστική (αποκτηθείσα) ανοσία
Η προστασία ενός ατόμου από παθογόνα αναπτύσσεται καθώς περνούν από τη ζωή.
Χάρη σε εμβολιασμούς και έκθεση σε διάφορες ασθένειες, το σώμα αναπτύσσει μια σειρά αντισωμάτων σε διαφορετικά παθογόνα. Οι γιατροί μερικές φορές αναφέρονται σε αυτό ως ανοσολογική μνήμη επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα θυμάται τους προηγούμενους εχθρούς.
Παθητική ανοσία
Αυτός είναι ένας προσωρινός τύπος ασυλίας που προέρχεται από άλλο άτομο.
Για παράδειγμα, ένα νεογέννητο λαμβάνει αντισώματα από τη μητέρα μέσω του πλακούντα πριν από την παράδοση και στο μητρικό γάλα μετά την παράδοση.
Αυτή η παθητική ασυλία προστατεύει το βρέφος από ορισμένες λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της πρώιμης ζωής τους.
ανοσοποιήσεις
Οι ανοσοποιήσεις αλλάζουν το σώμα με κάποιο τρόπο, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε διάφορες ασθένειες.
Η πιο συνηθισμένη μέθοδος είναι η εισαγωγή αντιγόνων ή εξασθενημένων παθογόνων σε ένα άτομο, έτσι ώστε το άτομο να παράγει αντισώματα και δεν αρρωσταίνει.
Επειδή το σώμα εξοικονομεί αντίγραφα των αντισωμάτων, έχει προστασία εάν η απειλή πρέπει να επανεμφανιστεί αργότερα στη ζωή.
Ορισμένες ασθένειες που οι γιατροί συνιστούν την ανοσοποίηση για να συμπεριλάβουν:
- hib (haemophilus influenzae τύπος b) Ασθένειες, όπως ο κίτρινος πυρετός και ο τυφοειδής, ανάλογα με το πού ζει το άτομο ή τα ταξίδια
Πώς λειτουργούν τα εμβόλια Covid-19;
Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να πάει στραβά. Οι τύποι ανοσοποιητικών διαταραχών εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες:
ανοσοαφρασίες
αυτά προκύπτουν όταν ένα ή περισσότερα τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος δεν λειτουργούν.
Μπορούν να προκύψουν από:
- Μια προϋπόθεση με την οποία γεννιέται ένα άτομο, γνωστό ως πρωτογενή ανοσοανεπάρκεια Ηλικία
- Μια ασθένεια που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ο HIV, ο υποσιτισμός, η παχυσαρκία ή η υψηλή χρήση αλκοόλ
- ιατρική θεραπεία, όπως η χημειοθεραπεία, τα φάρμακα για τη θεραπεία μιας αυτοάνοσης κατάστασης ή Τα φάρμακα για να σταματήσουν το σώμα από την απόρριψη μιας μεταμόσχευσης
Αυτές οι συνθήκες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αρρωστήσει ή να βιώσει σοβαρά συμπτώματα, όπως έδειξε η πανδημία Covid-19.
Ποια είναι τα παραδείγματα διαταραχών ανοσοανεπάρκειας;
AutoImmunity
Σε αυτοάνοσες καταστάσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα στοχεύει λανθασμένα τα υγιή κύτταρα και όχι τα παθογόνα ή τα ελαττωματικά κύτταρα. Δεν είναι σε θέση να διακρίνει μεταξύ υγιεινών και ανθυγιεινών κυττάρων και ιστών.
Συνήθως, αυτό θα συμβεί σε ένα μέρος του σώματος, όπως το πάγκρεας. Η καταστροφή των παγκρεατικών βήτα κυττάρων σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να παράγει ινσουλίνη. Έτσι συμβαίνει ο διαβήτης τύπου 1.
Άλλες αυτοάνοσες ασθένειες περιλαμβάνουν:
- Κεντρική ασθένεια
- Ρεματοειδή αρθρίτιδα
- Νόσος Graves
- Άσθμα
- Τροφικές αλλεργίες και ευαισθησίες
- Atopic έκζεμα
- Μετά από μια ποικίλη διατροφή που ευνοεί τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, τα ολόκληρα τρόφιμα και την άπαχη πρωτεΐνη
- Περιορισμός της εισαγωγής των προστιθέμενων αλάτων, λίπους, σάκχαρα και αλκοόλ
- ασκώντας τακτικά
- Να πάρει αρκετό ύπνο
- διατηρώντας ένα κατάλληλο σωματικό βάρος
- Βιολογία/βιοχημεία
- Το ανοσοποιητικό σύστημα/εμβόλια
Υπεραισθησία
Με υπερευαισθησία, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά με υπερβολικό ή ακατάλληλο τρόπο. Επιτίθεται στις καθημερινές ουσίες, όπως η σκόνη, σαν να ήταν παθογόνα.
Αυτό συμβαίνει με:
Μια σοβαρή αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλακτικό σοκ, όπου το σώμα ανταποκρίνεται σε ένα αλλεργιογόνο τόσο έντονα που μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή.
Συχνές ερωτήσεις
Εδώ είναι μερικές απαντήσεις σε ερωτήσεις που οι άνθρωποι συχνά ρωτούν για την ασυλία.
Πώς μπορώ να βελτιώσω την ασυλία μου;
Συμβουλές για την ενίσχυση της ανοσίας περιλαμβάνουν:
Μάθετε ποια τρόφιμα μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα εδώ
Τι είδους ανοσία υπάρχουν;
Η έμφυτη ανοσία αναφέρεται στις άμυνες που γεννιούνται οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων του δέρματος, των βλεννογόνων και των διαφόρων συστατικών του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η ανοσία που αποκτήθηκε προέρχεται από εμβόλια και έκθεση σε ασθένειες. Αυτά επιτρέπουν στο σώμα να αναπτύξει αντιγόνα που μπορούν να βοηθήσουν να καταπολεμήσει την ίδια ασθένεια για δεύτερη φορά.
Η παθητική ασυλία είναι προστασία που προέρχεται από άλλο άτομο, για παράδειγμα, όταν ένα νεογέννητο είναι προσωρινά ανοσοποιητικό σε ορισμένες ασθένειες επειδή η μητέρα τους έχει ασυλία.
Γιατί είναι σημαντική η ασυλία;
Η ανοσία προστατεύει το σώμα από βακτήρια, ιούς και άλλα παθογόνα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.
Περίληψη
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση. Όταν το σώμα αντιμετωπίζει επιβλαβείς εισβολείς, όπως ένας ιός ή ένας σπασμένος στο δάχτυλο, ξεκινά μια επίθεση για να καταστρέψει τα παθογόνα.
Οι άνθρωποι γεννιούνται με ορισμένους τύπους ασυλίας, αλλά η έκθεση σε ασθένειες και εμβολιασμούς μπορεί επίσης να βοηθήσει στην τόνωση των άμυνων του σώματος.
Μερικοί άνθρωποι έχουν ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω της χρήσης υγείας ή φαρμάκων. Ένας γιατρός μπορεί να συμβουλεύσει για το πώς να προστατεύσει την υγεία ενός ατόμου όταν ζει με ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι τρόποι ενίσχυσης της ασυλίας περιλαμβάνουν επιλογές διατροφής και άσκησης, αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος και με κατάλληλους εμβολιασμούς.